Czy komuś na tym modemo-routerze TP-Link TD-W8960N udało się postawić w LAN-ie serwer FTP widoczny w świecie na typowym 21 porcie?
Dotychczas używałem modemu sagem800, który "przenosił" publiczne IP do kompa. Wtedy serwer FTP działający na kompie zapięty do tego modemu działał bez zająknięcia i był widziany w świecie na publicznym IP. Obecnie komp zapięty jest przez wspomnianego TP-Link TD-W8960N.
Na wskazanym kompie nadal uruchomiony jest ten sam serwer FTP, adres wewnętrzny kompa przypisany
na sztywno IP 192.168.1.3
Włączyłem w konfiguracji routera funkcję DMZ i wskazałem powyższy adres wewnętrzny, aby serwer FTP mógł być widziany z zewnątrz.
Teoretycznie powinno to już działać.
Próba wejścia na FTP-a po zewnętrznym adresie IP 83.xx.xx.xx kończy się
niepowodzeniem i dostajemy komunikat: 421 Login incorrect. Nawet wtedy gdy na uruchomionym serwerze ftp wyłączymy potrzebę logowania z hasłem. A widać jasno, że łączenie jest, bo w samym logu serwera widać kolejne próby połączenia.
Wejście z poziomu sieci LAN przez podanie adresu serwera jako 192.168.1.3 nie sprawia problemów, wszystko wtedy działa, nie odrzuca żadnych haseł.
Myślałem, że ta funkcja DMZ działa tak jak powinna i komp się będzie
zachowywał tak jakby miał publiczny adres i nie będzie problemów z wejściem na ftp - bo ponoć DMZ przekierowuje wszystkie porty z automatu na zdefiniowany adres wewnętrzny w sieci - a tu taka lipa

Skoro coś z automatu zostało zdefiniowane to wg mnie wskazane powinno zacząć działać.
Próba odpalenia wirtualnego serwera w konfiguracji routera w dziale:
NAT -- Virtual Servers Setup też nic nie wnosi.
Niestety zdefiniowany wirtualny serwer nie działa nadal po wybraniu tego parametru i wskazaniu docelowego adresu wewnętrznego IP kompa z serwerem - w zakładce wirtualnych serwerów.
Niby ustawiono domyślny profil tam dla FTP, ale po wybraniu go i
zatwierdzeniu do działania z portami 21 TCP nadal lipa. Dziwnym trafem przy próbie zapisania takiej konfiguracji na stronie konfiguracyjnej routera pojawia się komunikat, że port 21 jest już ponoć zajęty przez modem i proponuje 2121 - dziwne. Czym ma być zajęty? Mimo, że ponoć zajęty to po wybraniu propozycji 2121 w tabelce i tak pojawia się zapis, że cały czas jest port TCP 21 zewnętrzny przekierowany do TCP 21 wewnętrznego Próba dodania drugiego portu 20 TCP też nic nie wnosi.
Generalnie stwierdzam, że ten dział konfiguracji Virtual Server w tym TP-linku to niezła lipa. Po co coś definiować z szablonu gotowym profilem FTP skoro to w ogóle nie działa?
Potem próbowałem dodawać port 21 do triggering-u. Tam też krzyk, że 21 jest używany. W ogóle tego nie rozumiem. Po co modemowi port 21 zanim ja odpaliłem program FTP? Da się tą rezerwację jakoś wyłączyć i spowodować, że będę ten domyślny 21 port użyć dla mojego FTP? W Lan-ie mam 2 kompy z czego tylko ten mój ma serwer ftp - więc odpada możliwość, że drugi komp "zabrał" mi ten port.
Jak to ma być prawidłowo ustawione w tym routerze i co ustawić aby było
prosto, przejrzyście i działało z FTP-em.
Z tego co widzę w czasie połączenia komunikacja z serwerem odbywa się też na losowo wygenerowanych portach w okolicy ~2000 czasami ~4000. Próbowałem też przekierowywać grupę wysokich portów ale to nic nie wnosi. Zresztą jak zrozumiałem przekierowanie dotyczy ruchu przychodzącego a nie wychodzącego (?) Ekspertem od sieci nie jestem. Potrzebuję regułę, która spowoduje, że serwer zacznie być widziany w świecie na 21 porcie przez pośrednictwo tego routera. Widziany tak jak wtedy gdy komp mój miał przydzielony publiczny adres 83.xx.xx.xx gdy pracował z modem sagem 800.
Dziwnym trafem automatyczne przekierowania w routerze za pomocą funkcji UPnP dla eMule działają wyśmienicie. Nie trzeba używać żadnego DMZ a tu FTP niestety poległ.
Ktoś kiedyś napisał, że FTP jest dość starym protokołem, wymyślono go ponoć wcześniej niż NAT i stąd często takie jaja. A może to oprogramowanie tego routera ma w sobie jakiś błąd? Czyżby trzeba było do producenta zgłaszać bubla programowego? Wgranie najświeższego softu ze strony producenta też nic nie wnosi. Jakieś sugestie? Czy komuś się udało z FTP-em? Czy raczej trzeba pomyśleć nad modemem co dla kompa przydzieli publiczne IP? Śmieszne jest to, że na prostym Sagem-ie FTP śmiga jak ta lala a przez pośrednictwo routera wielkie g...

Z mojego punktu widzenia ma to wyglądać tak: serwer FTP nie interesuje przez jakie urządzenie jest podpięte do linii telefonicznej. Czy przez Sagem-a 800 czy przez modemo-router. FTP ma być za każdym razem widziany w świecie pod publicznym IP na porcie 21 i nic nie kombinować w samym kompie gdzie odpalono program serwera ftp. Konfiguracja ma być zrobiona odpowiednia w TP-Link-u. Sugestie?